Starting problem - Fiat 500x Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 (permalink) Old 09-27-2017, 02:46 AM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 1
Hi, I got problem with 2015 fiat 500x cross, I can't make it start couple times a week, but other days with no issue. It seems like weak battery, but after 5min trying it starts fine. Here is a video I made https://youtu.be/dTGwThmIBzY dash is full of errors when it's happening. I booked a test for battery at halfords and mechanic told me it all good, so i don't know what's happening. Please help!

Last edited by Miltukas; 09-27-2017 at 02:51 AM.
Miltukas is offline  
post #2 of 8 (permalink) Old 09-27-2017, 04:53 AM
Member
 
Alanw47's Avatar
 
Join Date: Feb 2016
Location: Shropshire
Posts: 53
Quote:
Originally Posted by Miltukas View Post
Hi, I got problem with 2015 fiat 500x cross, I can't make it start couple times a week, but other days with no issue. It seems like weak battery, but after 5min trying it starts fine. Here is a video I made https://youtu.be/dTGwThmIBzY dash is full of errors when it's happening. I booked a test for battery at halfords and mechanic told me it all good, so i don't know what's happening. Please help!
I have had same or similar problem twice. Once on holiday in France and once at home on driveway. The first occasion in France it cleared itself eventually (after many hours), took it to dealer on return to UK no faults stored on ECU so no clues.

Second time I thought it was the battery, called the AA, it started immediately for him. He checked the ECU and once again no faults recorded.

Seems to be an annoying gremlin that Fiat don't have a reason or a fix for
Alanw47 is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 09-28-2017, 05:49 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Bucks
Posts: 147
Looks like battery to me, I had a battery go flat in about 10hrs a couple of weeks back in my 2015 City X and that's what I got before the voltage dropped too low to run anything.

Stat/Stop being unavailable is a giveaway, I had the RAC out to mine (as I couldn't move it with no power, the electronic handbrake locks on) and he said that losing stop/start was generally the first sign of battery life coming to an end.

You could put the battery on a slow trickle charge overnight to see if that brings it back to life, however between stop/start and battery management (which regulates the alternator feed) it might not give it much longer.

Hewesy

Hewesy

2015 500X Pop Star, 1.4
hewesy is offline  
 
post #4 of 8 (permalink) Old 09-28-2017, 05:52 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Bucks
Posts: 147
Oh and oddly enough, no faults stored on ECU either but when I took it back to the dealer they ran the same tests as the RAC and it passed with flying colours...

Hewesy

Hewesy

2015 500X Pop Star, 1.4
hewesy is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 09-28-2017, 11:32 AM
Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 57
Might it be worth checking all connections, especially the earth to the car body?
lovelyred500x? is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 09-29-2017, 04:59 AM
Senior Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Bucks
Posts: 147
Worth doing - I've a thought my issue was down to something becoming loose. The negative clip doesn't exactly feel the best piece of engineering...

Hewesy

Hewesy

2015 500X Pop Star, 1.4
hewesy is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 04-22-2019, 06:48 AM
Junior Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 1
Arrow 500x intermittent Starting

I have a 2016, 500x manual which experienced intermittent starting. The problem got so bad that I was unable to start the car 30 times out of 31 tries. The car was returned to Fiat three times (last time on a tow truck), 1st time no problem found - car returned, 2nd time Fiat replaced the starter motor (warranty), 3rd after submitting complete details of diagnostics I had carried out myself over three frustrating weeks, Fiat changed the starter motor solenoid relay (my main suggestion). Since then the problem has, to date, been resolved.

Thought this may be of interest to some members.
Tegsley is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 07-16-2019, 05:26 AM
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Posts: 1
I faced this issue while towing, I was towing a motorcycle on trailer at that time i face that i issue i have medium size trailer which i use for motorcycle towing service, so same thing didnt find any thing in ecu but for long time the problem dint occurred again so i am ok with that, will share again here if i face that problem again.
martinbrown989 is offline  
Reply

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome